Menu

Correct gebruik hoofdletters en kleine letters

11 November 2009

Hoofdletters of kleine lettersNooit meer btw?
Al in 2006 gingen de kapitalen (hoofdletters) verloren en spelde je voortaan officieel btw. Het is een (letter)woord geworden dat in iedere factuur, offerte of financiële verslaggeving voorkomt. 

Raar?
Nee, want je zit ook gewoon op de wc - en allang niet meer op het W.C. (watercloset). Je koopt bovendien een pc met een gratis dvd inclusief instructies, ook al heb je ooit hts gedaan. Je schrijft deze zogeheten letterwoorden met kleine letters. Maar.....wanneer schrijf je dan nog wel hoofdletters?

Officieel schrijf je nog steeds hoofdletters:
1) aan het begin van een zin
2) in persoonsnamen (Jan van Velde, maar: de heer Van Velde)
3) in aardrijkskundige namen (Noord-Veluwe, Noord-Veluwse, maar: Noordwest-Veluwe)
4) namen van feestdagen, tijdperken en historische gebeurtenissen (Kerst, Nieuwjaar, maar: nieuwjaarsbijeenkomst )
5) namen van heilige personen en zaken (God, het Koninkrijk Gods).

Voor namen van stichtingen, bedrijven, overheidsinstellingen en dergelijke gebruik je de spellingwijze die de desbetreffende organisatie zelf hanteert (PvdA, Europees Parlement, Stichting Kinderopvang Nederland).

Titels schrijf je met kleine letters (de heer drs. J. de Korte en mevrouw prof. dr. W. van de Laan-Korthals). In een adressering wordt het dan:
De heer drs. J. de Korte

Ook de burgemeester, de baron en zelfs de minister-president krijgen een kleine letter. Dankzij of dank zij onze democratisch gekozen Spellingwet.

Nuanceren mag
Als je als bedrijf om duidelijke redenen wilt afwijken van de officiële spelling, dan mag dat. Vermeld dan in je (taal)huisstijlvoorschriften waarom. Ambtenaren schrijven wel verplicht btw.

Misschien een aardig weetje: een overtreding op de Spellingwet is een van de weinige overtredingen waar je geen geldboete voor kunt krijgen. Hoogstens een berisping van bovenaf. Of van boze ouders die beter onderwijs willen.

Kortom 
In Nederland steek je al snel boven het maaiveld uit. Vergeleken met onze oosterburen, schrijven wij dan ook betrekkelijk weinig hoofdletters. De regels die wij kennen voor de verplichte hoofdletters gelden voor o.a. persoonsnamen, geografische namen, feestdagen en heilige personen. Ze staan in de leidraad van het Groene Boekje. <<

Door Jeannet Veldman

Jeannet Veldman is specialist in de Nederlandse taal en doceert Nederlands. Daarnaast is zij actief als redacteur van managementsupport.



Meer Taalblog