De verleiding om te liegen op je cv is groot. Je wilt graag in aanmerking komen voor die leuke baan, maar je beschikt niet over alle gevraagde ervaring. Of je hebt een studie gevolgd in een andere richting dan in de functie-eisen vermeld staat.
Je bent bang dat je niet in aanmerking komt voor de baan en je besluit om de waarheid te verbuigen op je cv. Maar wat is nu eigenlijk het risico van liegen op je cv?
Ten eerste is het risico groot dat je tijdens het sollicitatiegesprek al door de mand valt. Recruiters en werkgevers zijn erop getraind om de juiste vragen te stellen en prikken makkelijk door leugens heen. Als je leugen uitkomt kun je de baan wel vergeten.
De slechte indruk die je bij dit bedrijf hebt achtergelaten kun je niet makkelijk meer herstellen. Zonde, want misschien komt er in hetzelfde bedrijf nog een vacature vrij waarbij je wel aan de functie-eisen voldoet.
Misschien heb je geluk en tref je een minder ervaren selecteur of wellicht ben je een goede leugenaar en wordt je aangenomen. Je hebt de leuke baan bemachtigd, maar nu moet je jezelf nog wel waarmaken. Je hebt gezegd over de gevraagde vaardigheden te beschikken dus je werkgever verwacht dit ook van je. Uit je functioneren zal snel blijken dat je niet de waarheid hebt verteld. Als je werkgever argwaan krijgt kan hij je referenties natrekken of diploma’s opvragen. In dit geval kan je op staande voet ontslagen worden zonder recht op vergoeding.
De meeste werkgevers kijken wel verder dan ervaring en opleiding. Ben je bereid om bij te leren, cursussen te volgen en helemaal voor de baan te gaan, dan kan je toch een geschikte kandidaat voor de functie zijn. En heb je niet de gevraagde opleiding, maar wel veel werkervaring? Zorg dan dat je deze ervaring uitwerkt in je cv en hier de aandacht naar uit laat gaan.
Een cv maken doe je niet elke dag. Een beetje hulp en praktische tips zijn dan erg handig.
Wij helpen je graag verder. Ontdek hier alles wat je móet weten over het maken van een professioneel cv.